תפריט דיאטה לצרבת, באמת?
קרה לכם שסבלתם מצרבת ? כזו שגורמת לכם להרגיש שעוד שנייה אתם מפקידים את נשמתכם חזרה לבורא ?
אני חייבת להתוודות מרבית המטופלים שלי צעירים, אז צרבת זה משהו שאני נתקלת בו בדרך כלל בתקופת החגים (אוכלים קצת יותר מדי) או אצל נשים הריוניות (זה כבר לא אשמתן, זה העובר שלוחץ…)
אז מה גורם לצרבת ?
יש שסתום שעמור לסגור את הקיבה ברגע שאוכל מגיע אליה. ברגע שהשסתום לא עובד כל כך טוב, או שמופעל עליו לחץ רב, הוא עלול לא להיסגר כראוי. כאשר השסתום לא נסגר כראוי, מיצי עיכול עשויים לעלות במעלה בוושט (הצינור שמוביל מזון מהלוע לקיבה). כאשר מיצי עיכול מגיעים לוושט הם גורמים לתחושת צריבה (כן בגלל זה קוראים לזה צרבת).
הבעיה היא שמעבר לתחושה הלא נעימה, הצרבת גם פוגעת באיכות החיים.
בגלל כל אלה מאוד שמחתי להיתקל בהנחיות החדשות לטיפול בצרבת שיצאו מבית הספר לרפואה בארווארד. זה לא שההנחיות מאוד חדשניות, אבל תמיד טוב לדעת מה ההנחיות הרפואיות. כי נכון שיש מלא תרופות סבתא, אבל אני תמיד מעדיפה לתת צ'אנס לרפואה קונבנציונאלית קודם או בשילוב.
דיאטה למניעת צרבת, 8 הדרכים להרגעת צרבת לפי ההנחיות החדשות :
1. איכלו ארוחות קטנות יותר- הכוונה היא לא להפחית את כמות האוכל היומית, אם כי להפחית את כמות האוכל בכל ארוחה. ארוחות גדולות גורמות ללחץ על דפנות הקיבה, מה שגורם ללחץ בקיבה, ועלול לגרום לעליה של מיצי עיכול במעלה הוושט, באם הוא לא חזק יותר. אכילת ארוחות קטנות תפחית את הלחץ על השסתום, ותאפשר לקיבה להתרוקן מהר יותר.
2. הימנעו מארוחות ליליות – אכילה לפני השינה עלולה להחריף את העלייה של מיצי העיכול לוושט, בעיקר למי שסובל מבעיה בשסתום. נסו להימנע מארוחות כבדות, ומלאות כשלוש שעות לפני שאתם הולכים לישון. כך יהיה למערכת העיכול מספיק זמן, על מנת לאפשר לקיבה להתרוקן כראוי.
3. אל תתאמנו ישר בסיום ארוחה – פעילות גופנית מפעילה לחץ חיצוני על דפנות הקיבה. דבר שעלול להחמיר את העלייה של מיצי העיכול לוושט אחרי ארוחה.
4. שנו עם מעט הגבהה – שינה על מצע שינה מעט מוגבה, כזה שמרים את הראש ובית החזה בזווית של 45 מעלות, מונע עליה של מיצי עיכול במהלך שנת הלילה. שימו לב שכל הפלג העליון של הגוף מוגבה ולא רק הראש והכתפיים.
5. הימנעו ממזונות שגורמים לכם לצרבת – מזונות שמהם מומלץ להימנע הם: מזונות שומניים (גם השקדים שסבתא שלכם אמרה שמעבירים צרבת…. הם שומניים), מזונות חריפים, ומתובלים, עגבניות, שום, חלב ומוצריו, קפה, ומזונות שמכילים קפאין, תה, מנטה, קולה, שוקולד, ומשקאות מוגזים.
6. לעסו מסטיק ללא סוכר אחרי ארוחות – לעיסת מסטיק מעודדת ייצור רוק, שעוזר לנטרל חומציות, להרגיע את הוושט, ולהחזיר את מיצי העיכול לקיבה.
7. הימנעו מתרופות שגורמות לתופעות לוואי של צרבת – אם אתם סובלים מצרבת יידעו את הרופא שלכם. ישנן תרופות שעשויות לגרום לצרבת או להחמיר אותה.
8. הפחיתו ממשקלכם – עודף משקל גורם ללחץ חיצוני על דפנות הקיבה, מה שגורם לתוכן הקיבה לעלות במעלה הוושט. אז אם אתן הריוניות…. אין מה לעשות, אבל אם אתם סובלים מעודף משקל בהחלט ניתן לעשות מעשה. ירידה במשקל עשויה להקל עליכם מאוד.
וכמובן שישנו תמיד טיפול תרופתי, אבל אני לא רופאה….. אז אני ממליצה שבנוסף לכל מה שהמליצו המומחים, תפנו לרופא המשפחה או לרופא גסטרו ותתייעצו עימם.