האם מותר לשתות אלכהול בדיאטה?
המשקה האחד שיהרוס לכם את הדיאטה
השפעת שתיית אלכוהול על הדיאטה
הקיץ כבר ממש כאן. ואין דבר יותר כיפי מלהעביר את ערבי הקיץ בשתיית בירה בים או בבר השכונתי. ישראל היא אומנם לא מדינה שידוע כבעלת ציבור שצורך אלכוהול בכמות גבוהה, לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ההוצאה על אלכוהול בישראל נמוכה לעומת ההוצאה הממוצעת במדינות אירופה, ויחד עם זאת אם אתם צעירים ועברתם את גיל 18 יש להניח ששתית אלכוהול היא חלק משגרת הבילוי השבועית שלכם.
לכולם ידוע וברור כי שתיית אלכוהול משפיע על מערכות רבות בגוף. המערכת הראשונה שמושפעת היא מערכת המוח והעצבים. שתיית אלכוהול משבשת את מסלולי התקשורת העצביים במוח וגורמת לשינויים במצב הרוח ובהתנהגות. בנוסף שתיית אלכוהול גורמת להפרעה ביכולת הקואורדינציה שלנו, לא סתם אומרים ש"אם שותים לא נוהגים". השיבושים נגרמים כתוצאה מאטת יכולת התגובה שלנו לסביבה. יחד עם ההשפעות השליליות ישנן גם השפעות שגורמות לנו להנות משתיית אלכוהול. הרגשה של שחרור, חוסר מעצורים, שמחה ורוגע.
אז מה בעצם קורה בגופנו כתוצאה משתיית אלכוהול ?
בניגוד למזון אלכוהול אינו צריך לעבור פירוק על מנת להיספג ממערכת העיכול לגוף. זאת היא הסיבה ששתיית אלכוהול משפיע כל כך מהר ובצורה כל כך חזקה על גופנו. ההשפעה של שתיית אלכוהול על גופנו תלויה בגיל, מין, הרכב גוף וכמובן כמות האלכוהול שנצרוך.
משקאות אלכוהוליים מכילים אתנול (הרכיב האלכוהולי), שהוא סם פסיכואקטיבי. עשרים אחוז מהאתנול שבמשקאות אלכוהוליים נספג ישירות דרך דפנות הקיבה ומגיע אל המוח דרך זרם הדם תוך דקה. האלכוהול עובר פירוק בקיבה ומערכת העיכול על ידי האנזים אלכוהול דהידרוגנז, תהליך זה מפחית את כמות האלכוהול שנספג לדם בכעשרים אחוזים. האלכוהול שכן נספק לדם, מגיע לכבד שם האנזים אלכוהול דהידרוגנז עובד באופן המאסיבי ביותר על מנת לפרק אותו.
חשוב לזכור שאכילת מזון שומני במהלך או לפני שתיית משקאות אלכוהוליים מפחיתה משמעותית את קצב ריקון הקיבה וספיגת האלכוהול לדם. דבר שעשוי לבלבל אותנו לחשוב שאנו יכולים להמשיך לשתות עוד ועוד מבלי "להשתכר". אך המזון השומני רק מעכב את ספיגת האלכוהול לדם, הוא אינו מונע את הספיגה לחלוטין.
לאחר שהאלכוהול נספג מהקיבה אל זרם הדם הוא מגיע לתאי הכבד. תאי הכבד הם המושפעים העיקריים משתיית אלכוהול. וזאת מכיוון והתאים שרגילים לצרוך שומן כדלק מטבולי באופן נורמאלי, ולארוז את עודפי השומן כטריגליצרידים (צורת האגירה של שומנים ברקמות שומן), מפסיקים לפרק את השומנים ומתרכזים אך ורק בפירוק האלכוהול. כאשר תהליך זה קורה בצורה תכופה ואינטנסיבית (שתייה מרובה מדי של אלכוהול) תאי הכבד עלולים להתחיל לאגור את השומן בתוכם. הדבר עשוי להיות הרסני ולהפריע לתפקודו התקין של הכבד (תופעה שנקראת כבד שומני).
אלכוהול בעד ונגד –
בעוד שישנם מחקרים שמראים כי צריכה מתונה של משקאות אלכוהוליים (ועוד רגע נגיע למה זה בכלל צריכה מתונה) עשויה להועיל לבריאות מערכת הלב וכלי הדם ואף להפחית את רמות לחץ הדם. מחקרים אחרונים מציינים כי הצריכה הקטנה ביותר של משקאות אלכוהוליים עשויה לעלות את הסיכון של נשים לחלות במחלות סרטניות שונות, בניהן סרטן השד וסרטן המעי הגס. בנוסף נמצא כי צריכה עודפת של אלכוהול דווקא מעלה את רמות לחץ הדם.
בנוסף נמצא כי שתיית אלכוהול עשויה לגרום לנזקים ארוכי טווח במוח. בדיקות הדמיה (MRI ) של המוח לאחר שתיית אלכוהול הדגימו שינויים מבנים של אזורים שונים במוח. שתייה תכופה של משקאות אלכוהוליים עשויה לגרום לשינויים בתאי העצב במוח וירידה בגודל תאי המוח.
שתיית אלכוהול גורמת לכך שהעברת המידע בין תאי העצב השונים במוח תהיה איטית יותר. האלכוהול משפיע על אזורים שונים במוח בניהם האזור ששולט על פעילות מוטורית, זיכרון ורגשות, חשיבה ותכנון ואינטראקציה בין אישית. כאשר כל אלה נפגעים ישנה ירידה ביכולת פתרון בעיות, בעיה בזיכרון ולמידה, איבוד שיווי משקל ועוד.
חשוב לציין כי במהלך הריון יש להימנע משתיית משקאות אלכוהוליים לחלוטין. זאת מכיוון ומשקאות אלכוהוליים עשויים לגרום למומים שונים בעובר, בנוסף לפיגור התפתחותי תוך רחמי.
ומה היא צריכה מתונה של אלכוהול –
הכמות המומלצת של שתיית אלכוהול הינה משקה ביום לאישה ועד שני משקאות ביום לגבר. כמובן שאין המלצה למי שאינו רגיל לשתות להתחיל לשתות מדי יום משקה אלכוהולי. אך אם אתם נהנים משתייה מתונה של אלכוהול ההמלצה היא לצא לצרוך מעבר לכמות זו.
ההגדרה של מנת משקה הינה 15 גרם של אלכוהול. כמות זו נמצאת בשליש בירה (330 מ"ל) או בכוס יין (140 מ"ל) או 40 מ"ל שתייה חריפה (וויסקי, וודקה, ליקרים, טקילה ועוד).
שימו לב שכאשר אנו בוחרים לבשל עם משקאות אלכוהוליים, מרבית מהאתנול שבמשקה מתאדה. ולכן אנו לא סופרים מזון שבושל עם אלכוהול כמנת משקה. יחד עם זאת הערך הקלורי של מזון שבושל באלכוהול בהחלט עולה.
ככל שאחוז האלכוהול במשקאות גבוה יותר, כך גדל הסיכוי לחמרמורת כתוצאה משתיית האלכוהול. אחוז האלכוהול שונה בין משקאות שונים. בירות מכילות 8-14% אלכוהול. יינות מכילים 4-6% אלכוהול ומשקאות חריפים מכילים 40-50% אלכוהול.
חשוב לזכור שגרם אחד של אלכוהול שווה לשבע קלוריות. הקלוריות שבמשקאות אלכוהוליים הינן קלוריות ריקות, חסרות ערך תזונתי. וכל משקה מכיל כמות גבוה של קלוריות פר נפח (כמובן שבאופן יחסי).
וכמה זה עולה (בקלוריות) לנו בסופו של ערב ?
בירה (כ-5% אחוזי אלכוהול): בכוס של 330 מ"ל יש 142 קלוריות.
ויסקי (בשוט יש 60 מ"ל): 150 קלוריות.
צ'ייסר (מכיל 30 מ"ל): 75 קלוריות.
טקילה (שוט מכיל 168 קלוריות): צ'ייסר 84 קלוריות
וודקה: משקה נקי מכיל 100 מ"ל ו-220 קלוריות, שוט מכיל 132 קלוריות, וצ'ייסר 66 קלוריות.
ערק: שוט מכיל 140 קלוריות, צ'ייסר 70 קלוריות.
ייגרמייסטר: צ'ייסר מכיל 150 קלוריות.
יין אדום/ לבן יבש: גביע מכיל 120 קלוריות.
שמפניה/ קאווה/למברוסקו: 130 קלוריות לפלוט.
וודקה רד בול: מכילה כ-200 קלוריות לכוס.
וודקה תפוזים: 198 קלוריות.
ערק אשכוליות: 210 קלוריות.
מרגריטה: 250 קלוריות
ועוד משהו קטן……
שתייה מוגזמת של אלכוהול נוטה לגרות לתופעה שנקראת חמרמורת (הנגאובר בלואזית), שמתבטאת בסימפטומים פיסיים ורגשיים. חמרמורת מגיעה בדרך כלל מספר שעות לאחר הפסקת השתייה, כאשר רמות האלכוהול בדם יורדות לאפס. הסימפטומים שמאפיינים חמרמורת הינם : כאב ראש, רגישות לאור ורעש, כאבי בטן, בחילות, סחרחורות, עייפות, צמא וכאבי שרירים.
שתיית אלכוהול גורמת לעיכוב בהפרשת ההורמון וזופרסין. וזופרסין מופרש מיותרת הכליה ומונע השתנה. כאשר מעכבים את הפרשת הוזופריסן, כמות השתן שנוצרת ומופרשת מהגוף עולה. תהליך זה מביא להתייבשות. איבוד הנוזלים גורם לסימפטומים של צמא, חולשה, סחרחורות, כאבי ראש ויובש בריריות. סימפטומים שכאשר הם מופיעים לאחר ערב של שתייה מרובה מעידים על חמרמורת.