לתזמון הארוחות אחרי אימון השפעה על הצלחת הדיאטה והבריאות
בשנים האחרונות מתפרסמים מחקרים מדעיים רבים שעוסקים במקצב השעון הביולוגי בגופנו. המחקרים הרבים שנעשים בתחום בשנים האחרונות מעלים כי סנכרון השעון הביולוגי מסייע בשמירה על בריאות, ומפחית סיכון להתפתחות מחלות כסוכרת, השמנה, מחלות סרטניות מסוימות ומחלות לב.
מקצב השעון הביולוגי שולט על מערכות רבות בגוף בניהן הלב, הכליות והכבד. כאשר המקצב יוצא מאיזון הוא משפיע על התפקוד התקין של מערכות אלו, ועשיו לגרום להתפתחות מחלות. בעיות בתאום המקצבים של השעון הביולוגי גורמות גם לבעיות בשינה תקינה.
המנגנון שקובע את המקצב בו פועל גופנו יושב בהיפותלמוס שבמוחנו, ונקרא SCN (suprachiasmatic nucleus). המנגנון משפיע על כל המערכות בגוף על ידי מנגנונים הורמונים ועצביים, וגורם לתאום כל התהליכים הביולוגים שמתרחשים בגוף. סנכרון התהליכים חשוב על מנת לשמור על בריאותנו.
מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מצאו כי השעון הביולוגי שולט על מאזן האנרגיה וחילוף החומרים שלנו. וכי ביצוע פעילות גופנית משפיע על המקצב של השעון הביולוגי שלנו.
איך משפיע סנכרון השעון הביולוגי על הדיאטה ?
אתם רגילים לכך שהשעון בבית פועל על סוללות. בגופנו המנגנון טיפה שונה. מה שמשפיע על פעולת השעון הינו ייצור חלבונים שקובעים את המקצב ומסנכרנים את השעון. סנכרון השעון הביולוגי נקבע בעיקר על ידי מנגנון האור-חושך, או במילים אחרות משך שעות האור ביממה. חשיפה של העיניים לקרני אור היא זו שקובעת את המקצב.
שימו לב שהמנגנון נקבע על ידי חשיפה לפוטנים (חלקיקים) של אור. המנגנון לא יודע להבדיל אם מקור האור מקורו בקרני שמש או באור מנורה. מה שאומר שאצל מרביתנו המנגנון משובש כבר שנים רבות, דבר שעלול להוביל להתפתחות בעיות בריאותיות. שכן, יציאת השעון מאיזו משמעה יציאת מרבית המנגנונים מאיזון.
מחקר שפורסם החודש במגזין Journal of Physiology, מצא כי לביצוע פעילות גופנית יש השפעה גדולה מאוד על סנכרון השעון הביולוגי. עכברים שביצעו פעילות גופנית באופן סדיר ייצרו יותר חלבונים שקשורים בשעון הביולוגי, ובכך בעצם שיפרו את פעילות השעון.
המחקר מצא כי גם בעכברים שלא ביטאו את חלבוני השעון, בתחילת הניסוי, הייה שיפור משמעותי בביטוי החלבונים והשפעתם על רקמות שונות בגוף, כתוצאה מאימון גופני סדיר. בנוסף נמצא כי דווקא אימון בשעות אחר הצהריים הביא לשיפור הגדול ביותר בייצור החלבונים והשפעתם על הרקמות השונות בעכברים.
השאלה האם ניתן להסיק מניסוי בעכברים על בני אדם עדיין צריכה להיחקר. יחד עם זאת חשוב להבין כי המערכות הביולוגיות פועלות באופן זהה בעכברים ובבני אדם. ולכן יש לשאר כי גם בני אדם יפיקו יותר מאימון בשעות אחר הצהריים על פני אימוני בוקר, אך לכך אין עדיין הוכחות חותכות.
ועוד מחקר על דיאטה והשעון הביולוגי, והפעם דווקא מישראל……
חוקרים באוניברסיטה העברית מצאו כי אכילה מתוזמנת של מזונות עתירי שומן תוביל דווקא להפחתה במשקל ולמטבוליזם ייחודי שבו השומנים אינם נארגים ברקמת שומן, אלא מנוצלים לאנרגיה.
פרופ' אורן פרוי טוען כי "ארוחה אחת ביום עתירת שומן, הנפרסת על פני חמש-שש שעות בלבד – זהו העתיד של הדיאטות ללא ספק".
ושוב, רגע לפני שאתם בוחרים להתחיל בדיאטה חדשה שימו לב שהניסוי נעשה בחיות מעבדה בלבד. עדיין אין הוכחות חותכות לגבי בני אדם. מבטיחה לעדכן ברגע שיהיו מחקרים לגבי בני אדם.