שנת 2020 כבר כאן ולמוצרים שאנו רוכשים בסופר נוספו סימנים חדשים שמיידעים אותנו אם המוצר מכיל כמות גבוהה של נתרן (מלח), סוכרים או חומצות שומן רוויות. מה הם בעצם אומרים ואיך אנחנו צריכים להתייחס אליהם? כל התשובות בכתבה
מטרת הרפורמה של הסימון התזונתי החדש היא לסייע לקונים לבצע בחירה נכונה יותר לבריאותם. ההחלטה על הרפורמה בישראל נעשתה לאחר שכבר 30 מדינות ברחבי העולם תמכו או הובילו סימון של מוצרים ולאחר שמחקרים הוכיחו כי סימנים כמו אלו שנוספו אצלנו עוזרים לצרכנים להבין טוב יותר את הערך התזונתי של המוצר שהם עומדים לרכוש ולבצע החלטה טובה יותר, ולבחור מוצרים עם פחות חותמות.
מגפת ההשמנה נמצאת בעליה בשנים האחרונות, ארגון הבריאות העולמי (WHO) ובעקבותיו גם משרד הבריאות הישראלי הבינו מזמן שלאוכל שאנו אוכלים יש השפעה מכרעת על מצבנו הבריאותי. השמנה קשורה להתפתחות מחלות נלוות רבות ביניהן סכרת סוג 2, מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם, גאוט ועוד. הנטל הכלכלי של הטיפול במחלות אלו גבוה מאוד ולכן הממשלה החליטה לנסות לנקוט בצעדים אפקטיבים ולחדד את המסר עבור הצרכנים, ולעזור להם לעשות בחירות בריאות יותר.
האם המגמה החדשה אכן הולכת לחולל שינוי בהרגלי התזונה של הישראלים?
בהחלט כן. אם עד עכשיו צרכנים רבים היו הולכים לסופר בלי לשים לב או להעניק חשיבות יתרה לתווית התזונתית, עכשיו זה יהיה מוצג לנגד עיניהם. הסימון החדש בעיקר מנחה אותנו ומאיר לנו בפנס מה יש בתוך המוצר, כך שיהיה קשה יותר להתעלם מהנזקים שמוצרים מסוימים עלולים לגרום לנו ולילדינו, ויותר מתמיד הורים יוכלו לרכוש מוצר עם שקיפות אמיתית. אי אפשר עוד למכור חטיף במסווה של 'חטיף בריאות' כשהוא מכיל כמויות גבוהה במיוחד של סוכרים או שומנים.
ברור שהשינוי לא יקרה ביום אחד, אך עם הזמן הסימונים החדשים יביאו לרתיעה, כי בסופו של דבר לא נוכל עוד לספר לעצמנו סיפורים – אם המוצר לא בריא זה יהיה כתוב לנגד עינינו לבן על גבי אדום על גבי האריזה… מזה כבר אי אפשר לברוח.
אז מה הסימון התזונתי החדש אומר?
מוצר שמסומן במדבקת 'נתרן בכמות גבוהה' הוא מוצר שמכיל 500 מ"ג נתרן ל-100 גרם במזון מוצק או 400 מ"ג נתרן ל-100 מ"ל במזון נוזלי. מוצר שמסומן במדבקת 'שומן רווי בכמות גבוהה' הוא מוצר שמכיל 13.5 גרם חומצות שומן רווי ל-100 גרם במזון מוצק או 5 גרם שומן רווי ל-100 מ"ל במזון נוזלי. מוצר שמסומן במדבקת 'סוכר בכמות גבוהה' הוא מוצר שמכיל 13.5 גרם סוכרים (פחמימות) ל-100 גרם במזון מוצק או 3 גרם סוכרים (פחמימות) ל-100 מ"ל במזון נוזלי. שימו לב שערכים אלו הולכים לרדת עוד בשנה הבאה, כך שישנם מוצרים שאינם מסומנים היום בסימון אדום כיוון שהם גבוליים אך אם היצרנים לא יפעל להפחית את הרכיב הבעייתי הם עלולים למצוא את עצמם עם מדבקה אדומה בעוד שנה. כמו כן התקנות החדשות קובעות לא רק את הסימון האדום אלא גם סימון של כמות הסוכרים הפשוטים מתוך סך הפחמימות וביטוי של הסוכרים באמצעות מספר כפיות סוכר.
האם מעכשיו צריך לפנות מהבית ולהפסיק לקנות כל מוצר המסומן באדום?
התשובה היא שאפשר לנשום עמוק ולהירגע, וכמו בכל דבר גם כאן הכול במידה. כמובן שמוטב להמעיט ככל האפשר ברכישת מוצרים עם הסימון האדום אבל חשוב לשים לב שישנם מוצרים שיש להם ערך תזונתי אחר. לדוגמה – גבינה צהובה עשירה מאוד בשומן רווי ובנתרן, ובכל זאת היא מכילה גם כמות גבוה של סידן. ולכן עליכם להתייחס לסימון האדום, אך גם לגלות גמישות.
הסימון החדש לא יפתור לנו את כל השאלות שעולות לגבי ערך תזונתי של מוצר, אבל הוא בהחלט יעזור לנו להכניס קצת סדר לקניות שלנו בסופר ויעזור להפוך את המזווה לבריא יותר. וכן, אפשר גם להכניס מוצרים עם סימון אדום הביתה, כל עוד אתם לא מתכוונים לצרוך אותו על בסיס יום יומי.