לאחרונה אני מקבלת פניות רבות, בבקשה להסברים קצת יותר מעמיקים בנושאי התוויות התזונתיות בגו המוצרים. המילה בלבול, וחוסר הבנה, עולה יותר מהמתבקש. בנוסף לכך אני מתחילה לשים לב יותר ויותר, איך אנחנו אובססיביים לעניין הקלורי, בעוד אנו מזניחים להנחות את עניין הערך התזונתי של המוצרים שאנו צורכים. כאשר אנו יודעים לקרוא תוויות מזון אנו יכולים לעשות בחירות נבונות יותר, בקנייה, ובבחירת המזונות שלנו. ולא, לא רק העניין הקלורי הוא שצריך להנחות אותנו.
קצת רקע (משעמם, ובכל זאת)
החל משנת 1994 חלה על כל היצרנים במדינת ישראל, חובת סימון מוצרי מזון. ההנחיה היא לרשום בגו האריזה את הערכים התזונתיים, לא רק קלוריות, ל-100 גרם מוצר.הערכים התזונתיים חייבים לכלול בתוכם את כמות החלבונים, פחמימות, שומנים, ונתרן (מלח או סודיום).
ההחלטה לחוקק חוק לסימון המזון באה על מנת לעודד את הצרכנים (כן, זה אנחנו), לצרוך מזון בריא יותר עבורם.
האם תוויות המזון חשובות לכולם ?
חד משמעית, כן! אם נסתכל על תוויות המזון, ונדע איך לפרש אותן נרוויח ובגדול.
מי שרוצה לרדת במשקל, יסתכל על כמות הקלוריות, והשומן.חולי סכרת יסתכלו על כמות הפחמימות, ותכולת הסוכר.מי שחשוב לו להפחית סיכון למחלות לב וכלי דם, יסתכל על כמות השומן וסוגו.
מה אומרת התווית ?
הרכיב הראשון שרשום, הוא העיקרי ביותר במוצר. כלומר, אם הרכיב הראשון שיהיה רשום, יהיה פחמימות, אז המוצר מכיל בעיר פחמימות.
הידעתם, יוגורט מכיל כמות גבוה מאוד של פחמימות לעומת חלבונים !!
כמות השומנים פר 100 גרם מוצר, מגלה לנו מה אחוז השומן במוצר. אם חשובה לנו כמות השומן (והיא חשובה) נרצה לדעת מה אחוז השומן.
ועכשיו שאנחנו יודעים לקרוא את התווית, למה חשוב לשים לב ?
חשוב לשים לב לאחוזי השומן במוצר. נעדיף לצרוך מוצרים דלי שומן, עד 5% שומן.
ונשים לב כמובן לסוג השומן העיקרי במזון. נשתדל להמעיט כמה שאפשר בצריכת שמוני טראנס ושומן רווי.
ואיך נחשב כמה קלוריות יש בפריט מזון בודד ?
זה שמוצר כל שהו מכיל כמות נמוכה של קלוריות אומנם נתפס בעינינו כמוצר שכדאי לי מאוד לרכוש. אך חשוב מאוד לדעת לעשות את החישוב של כמה קלוריות, פחמימות, חלבונים, ושומנים, יש באמת במה שבסופו של דבר אנחנו אוכלים. כמה יש בגביע, כמה יש במיכל, ואיך בכלל נמיר את כמות פר 100 גרם למשהו ישים על צלחתנו.
כדי לחשב את כמות הקלוריות במנה, יש להכפיל בכפולה מתאימה. אם מוצר כל שהוא מכיל X קלוריות ל-100 גרם. וקופסה מהמוצר מכילה 300 גרם. נכפול את X (כמות הקלוריות ) בשלוש, וכך נקבל כמה קלוריות יש בקופסה כולה.
אם מוצר מסוים מגיע באריזה שמכילה מספר פריטים, נרצה לברר מה משקלו של כל פריט. חשוב מאוד לשים לב לסימונים, שכן לפעמים הסימונים עלולים לבלבל את הצרכן.
לדוגמא: חטיפי האנרגיה של Nature Valley, בפרסום רשום, 92 קלוריות לחטיף, וכל אריזה מכילה שני חטיפים. ולכן חשוב מאוד להקפיד ולשים לב שהנתון הוא פר חטיף ולא פר אריזת חטיףומה אומרות הכותרות של המוצר :
מופחת/ לייט/קל = מוצר שמכיל שליש מהקלוריות שמכיל המוצר הרגיל
משקה דל קלוריות – מכיל עד 20 קלוריות ל- 100 מ"ל משקה
מזון דל קלוריות– מכיל עד 40 קלוריות ל- 100 גרם מוצר.
מזון דל מלח (נתרן) – מכיל עד 100 מ"ג נתרן ל-100 גרם מוצר.
מזון דל שומן- מכיל עד 2% שומן, כלומר עד 2 גרם שומן ל-100 גרם מוצר.